Leasa eller köpa bil? Här har du svaret!

leasa eller köpa bil - nyhetsartikel

Är du i behov av en ny bil? Då behöver du bestämma dig för om du ska slå på stort och köpa en bil, eller om du ska leasa den med möjlighet att byta bil när leasingkontraktet går ut. Vilket val som är smartast i just din situation beror helt på din budget och dina körvanor. Här ska vi titta närmare på för- och nackdelarna med en leasingbil respektive en egen bil. 

Fördelar och nackdelar med leasing

En leasingbil är en bil som du hyr under en längre tid och kan använda precis som om den vore din egen. I stället för att betala hela kostnaden för bilen själv eller genom att ta ett billån så betalar du en månadskostnad. Den täcker både ett antal mil du får köra samt ofta även bilförsäkring, service, underhåll och vägassistans. När leasingavtalet är över lämnar du helt enkelt tillbaka bilen till leasingfirman, och har då möjlighet att teckna ett nytt avtal och välja en annan bilmodell. 

En av fördelarna med en leasingbil är att du inte behöver betala ett större engångsbelopp, men ändå vet precis hur mycket bilen kostar per månad. Det enda som tillkommer är bensinkostnaden. Det är därför ett bra alternativ för dig som inte kan eller vill ta ett billån, vars ränta också kan stiga vilket innebär högre månadskostnader. 

Du behöver inte heller oroa dig för att din bil ska minska i värde, eller lägga tid på att sälja bilen när det är dags att byta. Dessutom slipper du tänka på att själv köpa extra däck eller bekosta löpande underhåll av bilen. 

En nackdel med att leasa en bil är att du behöver hålla dig inom det antal mil som uppges i leasingavtalet, eftersom du annars behöver betala en så kallad straffavgift. Dessutom kan du behöva betala för eventuella skador eller slitage som uppstår medan du kör bilen. Du kan inte heller byta leasingbil hur som helst, utan ett avtal gäller oftast i upp till 36 månader. 

Fördelar och nackdelar med att köpa en bil

Har du möjligheten att köpa en bil så innebär det en större frihet eftersom du kan köra precis hur långt med den som du vill, utan att drabbas av några extra avgifter. Du slipper alltså planera din körning på det sätt som krävs om du i stället väljer en leasingbil. Du behöver inte heller oroa dig över eventuella skador och slitage på bilen på samma sätt, till skillnad från om du har en leasingbil där du alltid måste betala för skador och onormalt slitage i enlighet med vad som står i leasingkontraktet. 

Den kanske största nackdelen med att köpa en bil är att du behöver ta ett lån eller spara ihop till hela kostnaden för bilen själv. Du får också vara beredd på att bilen har minskat i värde när det är dags att sälja den, och att en eventuellt höjd ränta på ditt billån kan göra köpet dyrare än du har räknat med. 

Är det kostnaden som avgör?

Den ekonomiska faktorn kan också avgöra om du väljer en egen bil eller en leasingbil. Generellt brukar man säga att en leasingbil kostar cirka 10 % mer än en bil som köps med ett billån. Men samtidigt behöver du inte ligga ute med pengar eller ta ett lån för att skaffa en leasingbil. Har du inte något sparkapital, och ingen möjlighet att låna pengar, är en leasingbil en bra möjlighet att få tillgång till en bil direkt. Kan du däremot få lån, eller har sparat ihop vad som krävs, är det nästan alltid billigare med egen bil. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *