Kia Försäkring
Går du i tankarna på att köpa en bil från Kia får du inte glömma att teckna en passande försäkring. Det finns flera olika försäkringsnivåer att välja mellan, och vilket skydd som inkluderas varierar mellan försäkringsbolagen. För att kunna jämföra olika bilförsäkringar och hitta det bästa priset behöver du ha koll på de olika alternativen. Läs vidare för att få reda på allt du behöver veta om trafikförsäkring, hel- och halvförsäkring samt märkesförsäkring för Kia.
Topplista Kia-försäkringar
- Utan bindningstid
- Mycket brett skydd
- 100% digitala
- Allrisk (Drulle): –
- Maskin: 8 år eller 10 000 mil
- Fast pris i 5 år om du är skadefri
- ICA-bonus på försäkringspremien
- 4.4 av 5 i betyg hos Konsumenternas
- Allrisk (Drulle): Ingår (halv & hel)
- Maskin: 8 år eller 10 000 mil
- Nyhet
- Välkända
- Generöst innehåll
- Allrisk (Drulle): Ingår (halv & hel)
- Maskin: 10 år eller 12 000 mil
- Enkelt byta till
- Maskinskada upp till 12 000 mil
- Flexibla självrisker
- Allrisk (Drulle): Tillägg
- Maskin: 8 år eller 12 000 mil
Allmänt om Kia
Kia är ett sydkoreanskt bilmärke som ingår i Hyundai Motor Group. Företaget grundades 1944 när de började tillverka cykeldelar och så småningom även cyklar, men biltillverkningen kom inte i gång förrän 1961. Kia är kända för att erbjuda bilar med hög kvalitet och säkerhet samt prisbelönt design. Idag är de Sveriges tredje största bilmärke och innehar även en stor del av marknadsandelarna när det gäller försäljningen av elbilar och laddhybrider.
En trafikförsäkring är nödvändig för alla bilägare
Oavsett vilken typ av bil du köper, och hur gammal den är, så är det obligatoriskt att teckna en trafikförsäkring. Då är du skyddad vid en eventuell krock eller olycka eftersom försäkringsbolaget då står för skador på personer, föremål eller andra fordon som din bil orsakar. Däremot kan du inte få någon ersättning för skador på din egen bil.
Även om en trafikförsäkring för Kia ger ett visst skydd så räcker det inte om din bil skadas, blir stulen eller kanske börjar brinna eftersom du då måste betala allt ur egen ficka. Av denna anledning väljer många Kiaägare att i stället teckna en hel- eller halvförsäkring som ger en större trygghet om olyckan skulle vara framme.
En halvförsäkring erbjuder en bra balans mellan trygghet och prisvärdhet
Ju mer du betalar för din försäkring, desto bättre skydd får du i regel om något oförutsett skulle hända med din Kia. Men det finns en gräns där den höga försäkringspremien för en helförsäkring inte är motiverad på grund av bilens skick eller ålder. Då kan en halvförsäkring vara ett bra val eftersom den utöver det som ingår i trafikförsäkringen även skyddar dig vid stöld, inbrott, brand samt maskin- och glasskador. Du får också vägassistans vid behov samt tillgång till rättsskydd. I vissa fall ingår också en drulleförsäkring, men här behöver du jämföra de olika försäkringsbolagens erbjudanden för att hitta det mest prisvärda alternativet.
Välj en helförsäkring om du kör en nyare Kia
Vid inköp av en helt ny Kia levereras den med en så kallad vagnskadegaranti som normalt sett gäller i tre år. Därmed får du ersättning vid vagnskador, vilket är det som en helförsäkring normalt täcker, och behöver bara teckna en halvförsäkring för att få ett fullgott skydd. När de första tre åren har gått, eller om du har köpt en bättre begagnad Kia, kan det vara dags att byta till en helförsäkring. Då får du ersättning vid skador på lack eller kaross både vid färd och om bilen står stilla.
Teckna en märkesförsäkring för Kia via If Skadeförsäkring
En speciell märkesförsäkring för Kia kan vara ett bra val om du vill få tillgång till fler fördelar än hos de vanliga försäkringsbolagen. Märkesförsäkringen för Kia erbjuds av If Skadeförsäkring och ger dig bland annat lägre självrisk vid vagnskador, reparationer med originaldelar på auktoriserad verkstad och förlängd maskinskadeförsäkring. Du kan också välja tilläggsförsäkringar som drulleförsäkring, tillgång till privat sjukvård i händelse av olycka, slopad självrisk vid djurkollision och hyrbilsförsäkring.
Tips när du ska välja försäkring till din Kia
Det kan vara svårt att komma fram till vilken skyddsnivå som är tillräcklig, särskilt om det är din första bil och du inte har någon tidigare erfarenhet av bilförsäkringar. Men det finns en del riktlinjer som de flesta bilägare brukar ta hänsyn till.
Har du en äldre bil med ett lågt värde räcker det ofta med en trafikförsäkring. Då uppfyller du lagkravet samtidigt som du inte betalar en högre premie än vad som är motiverat utifrån den ersättning du kan få från försäkringsbolaget. Om du i stället har en bil som är i bättre skick, men ändå äldre än tio år, kan det vara bra att teckna en halvförsäkring för att vara skyddad i fler situationer.
Är din Kia nyinköpt har du automatiskt en vagnskadegaranti, så då räcker det också med en halvförsäkring. När bilen sedan är tre år eller äldre kan du behålla samma skydd genom att i stället teckna en helförsäkring.
För att få tillgång till en lägre premie kan du teckna fler försäkringar hos samma bolag, eftersom det nästan alltid ger dig rabatt på bilförsäkringen. Du kan även välja en högre självrisk för att minska kostnaden för försäkringen, men då får du också räkna med att betala mer om olyckan skulle vara framme. Se även till att jämföra olika försäkringsbolag för att se vilket av dem som erbjuder den mest prisvärda försäkringen för just din bilmodell.
Vanliga frågor
När du köper en helt ny bil brukar det ingå en nybilsgaranti, men vad den täcker varierar bland de olika biltillverkarna. Kia erbjuder alltid en nybilsgaranti på hela 7 år, och den inkluderar bland annat fabrikationsfel på däck och fälgar, produktions- eller monteringsfel och en garanti att minst 70 procent av de laddbara bilarnas batterieffekt kvarstår efter sju år.
När du tecknar en bilförsäkring behöver du uppge hur långt du planerar att köra under det kommande året. Det beror på att risken för att något händer med bilen ökar ju mer du kör, och därför påverkas också priset på försäkringen av körsträckan.
När du köper en ny Kia ingår en vagnskadeförsäkring som gäller i tre år från leveransdatum.
För att får reda på kostnaden att försäkra just din bil behöver du uppge ditt personnummer och bilens registreringsnummer hos försäkringsbolaget. Sedan fyller du i information om dig själv, din bil och dina körvanor för att få ett prisförslag och teckna försäkringen.