Byta bilförsäkring
En vanlig fundering kring bilförsäkringar är när och hur man kan byta försäkring. Om du inte är nöjd med din nuvarande bilförsäkring ska du självklart se dig om efter ett bättre alternativ, men beroende på när din försäkrings huvudförfallodag infaller kanske bytet inte kan ske direkt. Läs vidare för att få koll på varför, och få reda på mer om allt som rör just byte av bilförsäkring.
Bästa bilförsäkringarna just nu
- Utan bindningstid
- Mycket brett skydd
- 100% digitala
- Allrisk (Drulle): –
- Maskin: 8 år eller 10 000 mil
- Fast pris i 5 år om du är skadefri
- ICA-bonus på försäkringspremien
- 4.4 av 5 i betyg hos Konsumenternas
- Allrisk (Drulle): Ingår (halv & hel)
- Maskin: 8 år eller 10 000 mil
- Nyhet
- Välkända
- Generöst innehåll
- Allrisk (Drulle): Ingår (halv & hel)
- Maskin: 10 år eller 12 000 mil
- Enkelt byta till
- Maskinskada upp till 12 000 mil
- Flexibla självrisker
- Allrisk (Drulle): Tillägg
- Maskin: 8 år eller 12 000 mil
När kan man byta bilförsäkring?
Till skillnad från en del andra försäkringar så kan du inte byta bilförsäkring när som helst. Det beror på att försäkringsavtalet i regel gäller under ett år i taget. När ett år har gått efter det att du tecknat din bilförsäkring infaller huvudförfallodagen, och har du tecknat en ny bilförsäkring är det först då som den nya försäkringen börjar gälla. I annat fall förnyas din gamla bilförsäkring i ytterligare ett år. Har du till exempel tecknat din bilförsäkring den 1 december 2022 blir det också huvudförfallodagen för försäkringen varje år framöver.
I en del speciella situationer kan försäkringsavtalet däremot sägas upp i förtid. Det gäller till exempel om du skrotar din bil, eftersom du inte behöver fortsätta betala försäkring för en bil som är avregistrerad. Dessutom kan försäkringen sägas upp om du säljer bilen, då den nya ägaren inte kan ta över ditt tidigare försäkringsavtal.
Därför gäller bilförsäkringen ett år i taget
Anledningen till att just bilförsäkringen inte kan bytas hur som helst är att det är en av de få obligatoriska försäkringar som finns. Det är lag på att du som äger och kör en bil måste ha en trafikförsäkring som ska registreras hos Transportstyrelsen. I försäkringsavtalslagen står även att en försäkring får ha en bindningstid på upp till ett år, vilket försäkringsbolagen drar nytta av när de enbart erbjuder ettåriga försäkringsavtal för sina bilförsäkringar.
Så byter du bilförsäkring
Även om du alltid måste vänta till förfallodagen innan du kan byta bilförsäkring så kan du i förväg meddela ditt försäkringsbolag att du vill avsluta försäkringen. Se bara till att hålla koll på rätt datum så att du inte kontaktar försäkringsbolaget om ett byte för sent, eftersom du då binder upp dig på ytterligare ett år.
Det vanliga när man byter bilförsäkring är att teckna en ny försäkring som startar på din aktuella bilförsäkrings huvudförfallodag. På så sätt är din bil aldrig oförsäkrad, och du kan i lugn och ro jämföra olika bilförsäkringar i förväg innan du väljer den som du föredrar.
När du har valt en ny bilförsäkring får du normalt försäkringsdokumenten inom en vecka. Där kan du kontrollera att den nya försäkringens startdatum är samma som förfallodagen för din aktuella försäkring. Sedan får du en faktura på försäkringsbeloppet för det första året, och då är det dags att säga upp din aktuella bilförsäkring. Ditt gamla försäkringsbolag ser då efter att det finns ett nytt trafikförsäkringsbevis för din bil i registret så att din bil inte står utan försäkring.
Som du säkert märker är det enkelt att byta bilförsäkring genom att följa stegen nedan. Det enda du behöver ta reda på innan du sätter i gång är huvudförfallodagen för din aktuella bilförsäkring.
- Ta reda på din bilförsäkrings förfallodag
- Jämför olika bilförsäkringar
- Välj en ny försäkring med samma eller bättre villkor
- Teckna den nya försäkringen så att den startar på din aktuella försäkrings förfallodag
- Avsluta din gamla bilförsäkring
- Betala fakturan för den nya försäkringen i god tid
Vanliga frågor
Det finns ett fåtal försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar med kortare bindningstider, men det är ovanligt. Annars är bindningstiden 12 månader oavsett om du betalar för din försäkring per helår, halvår, kvartalsvis eller månadsvis.
Nej, hos de flesta försäkringsbolag fungerar det inte. Försäkringsbolaget aktiverar din trafikförsäkring automatiskt när du ställer på bilen igen, och då gäller samma försäkringsavtal som tidigare. Däremot kan den avställningsförsäkring som din hel- eller halvförsäkring omvandlas till efter att du har ställt av din bil sägas upp direkt.
Att undvika att betala försäkringspremien är ingen bra idé eftersom din bil kan bli oförsäkrad, vilket innebär att du behöver betala en hög straffavgift till Trafikförsäkringsföreningen.
Vilken bilförsäkring som är det bästa alternativet är individuellt utifrån din bils skick och dina körvanor. Men det är alltid en bra idé att jämföra bilförsäkringar online för att hitta det bästa priset på just den typ av försäkring du har behov av.