Veteranbilsförsäkring
En veteranbil kan vara en trevlig hobby och samlarobjekt, och de är ibland värda mycket pengar. Därför är det viktigt att du väljer en bra veteranbilsförsäkring så att du får ersättning om något skulle hända din bil. Du som äger en veteranbil har möjlighet att teckna en speciell typ av försäkring om din bil uppfyller alla försäkringsbolagets kriterier.
Topplista veteranbilsförsäkringar
- Drulle ingår i halv- & helförsäkring
- Skydd vid brand, blixtnedslag & explosion
- Rättsskydd ingår i försäkringen
Vad är en veteranbilsförsäkring?
Som ett alternativ till vanliga bilförsäkringar finns även veteranbilsförsäkringar för dig som har en äldre bil som du inte kör med regelbundet. De kallas även för entusiastförsäkringar. För att få teckna en sådan försäkring behöver ditt fordon uppfylla vissa kriterier. För det första måste din bil vara minst 20-30 år gammal och får inte användas som bruksbil, utan endast för nöjeskörning. Veteranbilen behöver också stå i ett låst utrymme på den ort där du bor, och dessutom måste du hos vissa försäkringsbolag bli medlem i en motorklubb som de samarbetar med.
Veteranbilsförsäkringar gäller året runt, och därmed slipper du krånglet med att ställa av din bil under vintern. Beroende på försäkringsbolag så får bilen i regel köras som mest 500-1 000 mil per år, men det finns även vissa bolag som erbjuder en veteranbilsförsäkring utan körbegränsning. Gemensamt för dem alla är dock att du inte får använda bilen i vardagen, till exempel för att köra till och från arbetet.
För att försäkringsbolaget ska räkna ditt fordon som en veteranbil behöver det vara renoverat till det ursprungliga skicket eller vara i gott skick. Du kan också försäkra en bil som du håller på att renovera, som du har byggt om eller som har vissa avvikande detaljer. Behöver du renovera bilen under en längre period kan du i stället välja en så kallad renoveringsförsäkring som erbjuds till ett lägre pris än en veteranbilsförsäkring.
Trafikförsäkring för veteranbilar
Precis som för vanliga bilförsäkringar så finns det tre olika nivåer av veteranbilsförsäkringar. Den mest grundläggande skyddet får du via trafikförsäkringen som är obligatorisk. I denna försäkring ingår skador på andras egendom samt personskador på dig som förare, dina passagerare eller medtrafikanter. Den gäller om det är du som orsakar en olycka, medan eventuella skador som uppstår på dig eller ditt fordon om en annan förare är vållande av olyckan täcks av motpartens trafikförsäkring.
Halvförsäkring för veteranbilar
I halvförsäkringen ingår det skydd du får i trafikförsäkringen. Utöver detta är du också skyddad mot glasskador, bränder, blixtnedslag, stöld och inbrott samt skador på bilens motor och elektronik. Dessutom kan du få ersättning för bärgning om du får driftstopp. Vissa försäkringsbolag inkluderar även en drulleförsäkring som ger dig ersättning om du skulle tanka fel bränsle eller tappa bort bilnyckeln. Sist men inte minst kan du även få krishjälp vid behov samt rättsskydd om du misstänks för trafikbrott.
Helförsäkring för veteranbilar
En helförsäkring ger dig det bästa möjliga skyddet och inkluderar allt som ingår i en trafikförsäkring respektive halvförsäkring. Dessutom får du också en vagnskadeförsäkring som ersätter skador på din bil om du råkar ut för skadegörelse, är med om en trafikolycka eller någon annan olyckshändelse. Du får ersättning oavsett om du som förare orsakar olyckan eller inte.
Kostnad för en veteranbilsförsäkring
Om du äger en äldre bil och uppfyller kriterierna för att kunna teckna en veteranbilsförsäkring så är det ett bra val i stället för en traditionell bilförsäkring. Denna typ av försäkring är i regel billigare eftersom veteranbilar inte används lika ofta som vanliga bilar. Kostnaden för en veteranbilsförsäkring är individuell och beror till exempel på hur gammal din bil är, hur stor den är och vilken modell det är. Du kan också få rabatt om du tecknar flera försäkringar hos samma bolag, eller om du försäkrar mer än ett fordon.
En aspekt som är viktig att ta hänsyn till är självrisken vid vagnskador eller om din bil skulle bli stulen. Den anges i procent, och storleken på självrisken påverkas av din bils marknadsvärde. En extra självrisk kan också tillkomma vid vagnskada om du kör bilen under vissa tider på året. Men du kan i vissa fall få sänkt självrisk ju fler år du innehar försäkringen utan att någon skada uppstår. Därför är det viktigt att inte bara jämföra årspremien utan även vad som ingår i försäkringen och hur hög självrisken blir om olyckan skulle vara framme.
En del förbund och klubbar för veteranbilsentusiaster har inlett samarbeten med försäkringsbolag för att kunna erbjuda lägre priser på veteranbilsförsäkringar. Dit hör till exempel Motorhistoriska Riksförbundet (MHRF) och Svenska Veteranbilklubben. Därför bör du inte missa att även jämföra deras försäkringsalternativ för att hitta det mest prisvärda alternativet för just din veteranbil.
Vanliga frågor
Alla fordon som inte är avställda behöver som minst ha en trafikförsäkring, men som ett alternativ kan du i stället välja en billigare veteranbilsförsäkring om ditt fordon uppfyller kraven.
Ja, det kan vara ett alternativ om du vill kunna köra din veteranbil utan begränsningar. Tänk bara på att kostnaden ofta är högre än om du väljer en veteranbilsförsäkring.
Ja, en svensk veteranbilsförsäkring gäller även om du vill köra bilen i de länder som ingår i Gröna kort-systemet. Det är de flesta europeiska länder samt en del icke-europeiska länder belägna vid Medelhavet.
Om du missar att teckna en försäkring för din veteranbil behöver du betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen för varje dag som bilen är oförsäkrad. Avgiften är alltid högre än vad det skulle ha kostat för dig att ha bilen försäkrad.