Husvagnsförsäkring
En husvagn är en fantastisk investering om du vill åka på semester och kortare utflykter och samtidigt ha tillgång till alla bekvämligheter oavsett var du befinner dig. Men du får inte glömma att försäkra din husvagn för att tryggt kunna njuta av resan. Här får du reda på allt du behöver veta för att hitta den bästa husvagnsförsäkringen.
Topplista Husvagnsförsäkringar
- Hel- eller halvförsäkring
- Få pris & teckna direkt
- ICA-bonus på försäkringspremien
Vad är en husvagnsförsäkring?
En husvagnsförsäkring kan ge dig ersättning om något skulle hända med din husvagn, så att du slipper stå för hela kostnaden själv. Den är inte obligatorisk som trafikförsäkringen. Det beror på att det i stället är din bils trafikförsäkring som täcker eventuella skador på person eller egendom vid en olycka.
Däremot kan det vara skönt att slippa oron över oförutsedda utgifter genom att teckna antingen en halvförsäkring eller en helförsäkring för din husvagn. Då kan du till exempel få ersättning vid glasskador, bränder eller vattenläckage. Men tänk på att en husvagnsförsäkring i regel inte gäller för uterum eller förtält. Du får inte heller någon ersättning för skador i som uppstår samband med att du hyr ut din husvagn till någon annan.
Halvförsäkring för husvagn
En halvförsäkring ger dig ett grundläggande skydd mot stöld, brand och glasskador, samtidigt som det även ingår rättskydd. En del husvagnsförsäkringar inkluderar även drulleförsäkring som ger dig ersättning för förstörda inventarier eller egendom i husvagnen.
Om din husvagn skulle bli stulen eller skadad vid ett stöldförsök, alternativt om du drabbas av ett inbrott i husvagnen, så kan du få ersättning via en halvförsäkring. Tänk bara på att husvagnen måste ha varit låst för att du ska få tillgång till full ersättning.
Halvförsäkringen ger dig också skydd mot explosion, brand, blixtnedslag och skador på kablar orsakade av kortslutning. Dessutom får du ersättning för glasrutor som har gått sönder på grund av till exempel skadegörelse eller stenskott.
Vid en tvist som uppstår vid situationer såsom försäljning, köp eller trafikskador kan du också få ersättning för ombuds- och rättegångskostnader via halvförsäkringen. Du kan dessutom få rättsskydd om du blir misstänkt för trafikbrott. Vissa försäkringsbolag erbjuder även krishjälp i form av samtal med terapeut eller psykolog om du drabbas av psykisk ohälsa efter en skada som täcks av försäkringen.
Helförsäkring för husvagn
Vill du ha en så omfattande försäkring som möjligt kan du i stället välja en helförsäkring. Då får du utöver skyddet i halvförsäkringen också ersättning vid vagnskador som till exempel kan uppstå vid kollision, skadegörelse, om du backar in i något eller kör ner i diket. Dessutom ingår ersättning om du måste avbryta semestern på grund av skador på din husvagn, samt skydd vid vattenläckage i husvagnens tank- eller ledningssystem. Vissa helförsäkringar ersätter även fuktskador som uppstår av andra anledningar.
Vad kostar det att försäkra husvagnen?
Hur mycket en husvagnsförsäkring kostar varierar en hel del beroende på vem du är, vilken husvagn du har och om du väljer en hel- eller halvförsäkring. Försäkringsbolaget värderar helt enkelt risken att försäkra din husvagn och baserar kostnaden på det. Priset påverkas till exempel av:
- Hur gammal du är
- Var du bor
- Märke och modell på husvagnen
- Husvagnens ålder
- Vilken självrisk du är beredd att betala om något händer
I genomsnitt kostar en husvagnsförsäkring mellan 1 000 och 2 500 kronor per år. För att få tillgång till ett så bra pris som möjligt kan du välja att teckna flera försäkringar hos samma bolag eftersom du då oftast får rabatt på totalkostnaden.
Bör man välja en hel- eller halvförsäkring?
Det är bara du själv som kan avgöra vilken typ av försäkring som är det bästa valet för just din husvagn. Föredrar du att betala lite mindre per månad och är beredd att ta risken att själv behöva stå för till exempel vagnskador och vattenläckage så kan du välja den billigare halvförsäkringen. Vill du däremot ha ett så omfattande skydd som möjligt så är det en helförsäkring som gäller.
Eftersom en helförsäkring inte kostar så mycket mer än en halvförsäkring så väljer de flesta det första alternativet för att kunna slappna av på husvagnssemestern. Men om du sällan använder din husvagn, eller om den har många år på nacken, så kan det ibland vara motiverat att välja en halvförsäkring för att spara in på kostnaden.
Vanliga frågor
En husvagnsförsäkring ligger på cirka 1 000 till 2 500 kronor per år beroende på modell, märke, ålder samt din ålder och var du är bosatt.
Nej, till skillnad från trafikförsäkringen som är obligatorisk för dig som äger en bil så är det inget måste att teckna en husvagnsförsäkring. Men de flesta väljer ändå att försäkra sin husvagn för att undvika oförutsedda kostnader om olyckan skulle vara framme.
Ja, när du tecknar en husvagnsförsäkring i Sverige så är den även giltig i Norden samt i de länder som har anslutit sig till det så kallade Gröna kort-systemet. Dit hör till exempel i stort sett alla länder inom Europa.
Det är alltid du som äger och använder dig av husvagnen som ska stå på försäkringen, så den är inte giltig om husvagnen står registrerad i någon annans namn.